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ADVISORY OPINION 2003-13 
 
Mr. Steven L. Miller, Director 
OPHTHPAC and Political Affairs 
OPHTHPAC Political Committee 
Suite 700 
1101 Vermont Avenue NW 
Washington, D.C. 20005-3570 
 
Dear Mr. Miller: 
 
 This responds to your letter dated February 19, 2003, as supplemented by Ms. Mara 
Pearse Burke’s letter of April 9, 2003, requesting an advisory opinion on behalf of the American 
Academy of Ophthalmology (“AAO”) concerning the application of the Federal Election 
Campaign Act of 1971, as amended (“the Act”), and Commission regulations, to the member 
status of AAO’s Members-in-Training. 
 
Background 
 

You state that AAO is incorporated under section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code 
and has a membership of 27,000 physicians worldwide specializing in ophthalmology. You state 
that the majority of AAO members are practicing physicians who are comprehensive eye M.D.s.  
AAO’s purpose is to promote and advance the science and art of medicine related to the eye and 
related structures, to support and enhance education in ophthalmology in allied fields, to 
facilitate and improve prevention, diagnosis, and treatment of disorders affecting the eye and 
related structures.  Articles of Incorporation of the American Academy of Ophthalmology, Inc., 
Article II.   
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You state that AAO has 16 categories of membership, from which AAO’s separate 
segregated fund, OPHTHPAC, solicits 14,988 eligible, domestic, dues paying members.   

 
Under AAO’s Bylaws, Members-in-Training are physicians holding a degree of Doctor 

of Medicine, Doctor of Osteopathy (or equivalent medical degree as determined by the Board of 
Trustees), and either: 

 
1) Are engaged on a full-time basis in an ophthalmology residency training program 

conducted either in the United States or in Canada that is acceptable to the Board 
of Trustees; or  

2) Have successfully completed such training and are engaged in a full-time 
ophthalmology fellowship training program conducted in the United States or 
Canada or in a postgraduate educational course of training leading to an advanced 
degree at an accredited college or university in the United States or in Canada; or  

3)       Are foreign medical graduates1 who are otherwise eligible for International 
            Membership and are engaged on a full time basis in a postgraduate 
            ophthalmology training program in the United States or in Canada. 
 
Members-in-Training are not granted voting rights under AAO’s bylaws, nor are they 

required to pay dues.  However, Members-in-Training are subject to AAO’s Code of Ethics and 
are subject to sanctions thereunder.  You state that eighty percent (80%) of ophthalmology 
residents within the United States are Members-in-Training of AAO and that ninety-three 
percent (93%) of all ophthalmologists within the United States are AAO members. You state that 
candidates for membership must affirmatively accept the invitation to become a member.  You 
further state that references to “member” or “member of the Academy” in AAO’s Bylaws refer 
to members and Members-in-Training unless otherwise specified. 
 
Question Presented 
 

Do the Members-in-Training of AAO qualify as “members” of AAO under Commission 
regulations and, as such, may they be solicited by AAO to make contributions to AAO’s separate 
segregated fund, OPHTHPAC?  For the reasons addressed below, the Commission answers this 
question in the affirmative. 
 

                                                 
1 Under 2 U.S.C. 441e, foreign nationals are prohibited from directly or indirectly making (A) a contribution or 
donation of money or other thing of value, or to make an express or implied promise to make a contribution or 
donation, in connection with a Federal, State, or local election; (B) a contribution or donation to a committee or a 
political party; or (C) an expenditure, independent expenditure, or disbursement for an electioneering 
communications (within the meaning of 2 U.S.C. 434(f)(3)).  It is unlawful for a person to solicit, accept, or receive 
a contribution or donation described in (A) or (B), above, from a foreign national.  The Committee should refer to 11 
CFR 110.20(a)(3) to ensure that the Committee safeguards itself from accepting prohibited contributions from any 
member of AAO who meets the definition of a foreign national. 
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Legal Analysis and Conclusions 
 
Act and Commission Regulations 
 
 The Act prohibits corporations from making any contribution or expenditure in 
connection with a Federal election.  2 U.S.C. 441b(a).  The Act states, however, that the term 
“contribution and expenditure” does not include “the establishment, administration, and 
solicitation of contributions to a separate segregated fund to be utilized for political purposes by 
a corporation, labor organization, membership organization, cooperative or corporation without 
capital stock.”  2 U.S.C. 441b(b)(2)(C).  See also 2 U.S.C. 431(8)(B)(vi) and (9)(B)(v). 
 
 Under 2 U.S.C. 441b(b)(4)(A), a corporation, or a separate segregated fund established 
by a corporation, may only solicit contributions to such a fund from the corporation’s  
stockholders and their families and the corporation’s  executive or administrative personnel and 
their families.  An exception set forth in 2 U.S.C. 441b(b)(4)(C) allows a corporation without 
capital stock, or a separate segregated fund established by such a corporation, to solicit 
contributions to the fund from the members of the nonstock corporation.   
 
Status of AAO as membership organization 
 

Commission regulations define a "membership organization" as a trade association, 
cooperative, or corporation without capital stock that: 

 
(i) Is composed of members, some or all of whom are vested with the power and 
authority to operate or administer the organization, pursuant to the organization's articles, 
bylaws, constitution or other formal organizational documents; 
(ii) Expressly states the qualifications and requirements for membership in its articles, 
bylaws, constitution or other formal organizational documents; 
(iii) Makes its articles, bylaws, constitution, or other formal organizational documents 
available to its members upon request; 
(iv) Expressly solicits persons to become members; 
(v) Expressly acknowledges the acceptance of membership, such as by sending a 
membership card or including the member's name on a membership newsletter list; and 
(vi) Is not organized primarily for the purpose of influencing the nomination for election, 
or election, of any individual to Federal office. 
 

11 CFR 114.1(e)(1)(i) through (vi); see also 11 CFR 100.134. 
 
 AAO is a voluntary organization composed of sixteen types of members, of which six 
have the right to vote on any matter or to attend any annual or special business meeting of AAO.  
Governance of AAO is vested in the Board of Trustees, which is made up of Active Fellows, 
Active Osteopathic Fellows, and Life Fellows.  Bylaws of the American Academy of 
Ophthalmology, Inc., Article I, Section 1.20.  The requirements of each category of membership 
are clearly set forth in the Bylaws, Article I.  The Articles of Incorporation, Bylaws, Code of  
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Ethics, and Procedural Rules are available on AAO’s web site, www.AAO.org.  You state that 
AAO invites prospective members to join the organization and that these prospects must 
affirmatively accept that invitation.  You state that upon the affirmative vote of the Board of 
Trustees and the payment of any dues required for the appropriate membership type, each 
accepted invitee is recognized with a certificate of membership status.  Bylaws, Article I, Section 
1.24.  Therefore, the Commission concludes that AAO is a membership organization within the 
meaning of 11 CFR 100.134 and 114.1(e).    
 
Status of Members-in-Training as “members” 

 
The Act does not define the term “member.”  However, Commission regulations provide 

that the term "members" includes all persons who are currently satisfying the requirements for 
membership in a membership organization, affirmatively accept the membership organization's 
invitation to become a member, and either: 

 
(i) Have some significant financial attachment to the membership organization, such as a 
significant investment or ownership stake; or 
(ii) Pay membership dues at least annually, of a specific amount predetermined by the 
organization; or 
(iii) Have a significant organizational attachment to the membership organization which 
includes: affirmation of membership on at least an annual basis; and direct participatory 
rights in the governance of the organization. For example, such rights could include the 
right to vote directly or indirectly for at least one individual on the membership 
organization's highest governing board; the right to vote directly for organization 
officers; the right to vote on policy questions where the highest governing body of the 
membership organization is obligated to abide by the results; the right to approve the 
organization's annual budget; or the right to participate directly in similar aspects of the 
organization's governance. 
 

11 CFR 114.1(e)(2)(i) through (iii); see also 11 CFR 100.134. 
 
 You ask whether Members-in-Training qualify as members under the Act and 
Commission regulations.  First, since all prospective members (including Members-in-Training) 
must apply and be accepted by the Board of Trustees, the Commission accepts as conclusive that 
AAO evaluates each person and only accepts those who meet AAO’s requirements for Members-
in-Training set forth in the Bylaws, Article I, Section 1.13, and as described in this opinion, 
below.  You state in your February 19, 2003, letter that “[c]andidates for membership within the 
Academy must affirmatively accept the invitation to become a member.”  See also, Bylaws, 
Article I, Section 1.17.  Thus, Members-in-Training meet the first two requirements set forth in 
11 CFR 114.1(e)(2). 
 
 In addition to the above two requirements, prospective members must also meet one of 
the three requirements listed above as 11 CFR 114.1(e)(2)(i), (ii) or (iii).  Under the facts you 
present, Members-in-Training do not meet any of these requirements.  Members-in-Training are 
not required to pay dues and have no other significant financial attachment to the organization,  
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such as an investment or ownership stake.  Further, Members-in-Training do not have the right to 
vote or to participate in the governance of the organization and, therefore, do not meet the 
organizational attachment requirement in 11 CFR 114.1(e)(2)(iii).   
 

Thus, the Members-in-Training do not qualify as “members” of AAO under the general 
rule in 11 CFR 100.134(f) and 114.1(e)(2).  However, under 11 CFR 100.134(g) and 114.1(e)(3), 
the Commission may, on a case-by-case basis, determine that persons who do not precisely meet 
the requirements of the general rule, but who do have a “relatively enduring and independently 
significant financial or organizational attachment to the organization” may be considered 
members for the purposes of corporate communications and solicitations.  See, e.g., AO 1997-5. 

 
 The Commission regulations regarding what constitutes membership for the purposes of 
the Act were promulgated in 1999 in response to the Court of Appeals decision in Chamber of 
Commerce v. FEC, 69 F.3rd 600 (D.C. Cir. 1995).  The Chamber case determined that the 
Commission’s previous membership regulations, which had been adopted in 1993, see 58 Fed. 
Reg. 45770 (Aug. 30, 1993), were too restrictive.    
 
 The Commission notes that in this instance, while Members-in-Training have no 
significant financial attachment and you state that they are not required to pay dues to AAO, they 
are subject to sanctions.  In Chamber, the issue was whether members of the American Medical 
Association who paid dues and were subject to professional sanctions by the AMA, but who had 
no vote in the governance of the organization, could be considered members for the purposes of 
the Act.  The Court noted that “[i]t might be thought, that for a professional, placing oneself in 
such a position [i.e., subject to sanctions] is the most significant organizational attachment.” 69 
F.3d at 605 (emphasis in original).2   
 

You state that eighty percent of all ophthalmology residents are Members-in-Training of 
AAO.  Moreover, upon successful completion of the residency program, a Member-in-Training 
is invited to become an Active Member/Fellow of the Academy, and ninety-three percent of all 
ophthalmologists in the U.S. are members of AAO. These statistics indicate that, as a population, 
Members-in-Training are very likely to have an enduring relationship with the AAO.   

 
Therefore, the Commission determines that, given that Members-in-Training are subject 

to sanctions by AAO, (see Chamber 69 F.3d at 605) and, given that the overwhelming majority 
of Members-in-Training are likely to become Members of AAO, Members-in-Training have a 
relatively enduring and independently significant organizational attachment to AAO, and qualify 
as members under the Act.  11 CFR 100.134(g), 114.1(e)(3). 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act and 
Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your request.  See  

                                                 
2 The Commission quoted this statement in the Explanation and Justification of the 1999 membership rules, but  did 
not include sanctions as one of the organizational attachments in the general rules.  See 64 Fed. Reg. 41266-41273 
(July 30, 1999). 
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2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any of the facts or 
assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a conclusion presented in 
this opinion, then the requestor may not rely on that conclusion as support for its proposed 
activity. 
 

Sincerely, 
 
(signed) 
 
Ellen L. Weintraub 
Chair 

 
 

 
 

Enclosure:  (AO 1997-5) 
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